Hvordan fiske kveite?
Kveitefiske er ofte beskrevet som Formel 1 innen sportsfiske. Vi har snakket med et knippe fiskere med flere tusen kveiter på samvittigheten, de har gitt oss noen av sine beste tips og triks.
I denne artikkelen skal vi belyse tips som først og fremst gjelder for Vestlandet og Midt-Norge. Noe av det vil nok gjelde overalt, men dette er først og fremst tips vi vet fungerer lenger sørover.
Tjuvtriks på tjuvtriks
Vi måtte ikke jobbe lenge før tipsene kom på løpende bånd fra de vi snakket med, og tjuvtriksene kom etter hvert så fort at vi hadde problemer med å henge med.
-Et av hotteste tipsene jeg kan gi er å følge med på tidevannstabellen. I en travel hverdag med unger og jobb har man kanskje ikke tid til å bruke en hel dag på sjøen. Den desidert beste tiden er 1,5 time før flo og 1 time etter flo. Men gjerne bare til full flo hvis du ikke har tid til å fiske mer. Det er da vi har hatt desidert størst uttelling. Jeg sier ikke at kveita ikke tar på andre tidspunkt, men det er da kveita kommer for å jakte.
Photo: Explore the Arctic AS
Topper i nærheten av dypere vann
Se etter steder som har topper på 20 til 40 meter, og som ligger i nærheten av dypere vann. For eksempel en topp på 30 meter, men som har dypere vann på rundt 70 meter i nærheten. Se etter bratte kanter eller slake hellinger med varierte bunnforhold, stein, grus eller sand er ofte en favoritt blant kvita.
Den beste tiden for kveitefiske er om våren, og et meget godt tidspunkt som hvertfall gjelder nordpå, er fullmåne rundt april måned. Husk fredningsperioden som gjelder fra 20 desember til og med 31 mars.
Tenk farge etter vær
Når det gjelder fiskemetode går det ofte i shadder av forskjellig slag. En favoritt er Westin sin Crazy Daisy. Velg farge på shadden ut ifra lysforhold, er det lyst og fint, velger du en shad som har lys underside, er det mørkt, kan du gjerne gå for en mørkere farge.
Her vestpå brukes det ofte shadder som er 300 gram, Crazy Daisy i variantene Blue Pearl, Headlight, Robocod og Rainbow blir nevnt, men også Savage Gear 3D og Søvik Predator har flere fine varianter.
- Jeg liker ofte å bruke de 300 grammerne som foretrukket kveitejigg, da er ikke småtorsken så ivrig.
Også pilker og naturlig agn kan brukes til kveitefiske. Hel småsei eller makrell er ofte lurt å prøve, de kan da fiskes med en bom eller med kveiterigger. Når man fisker kveite skal man ikke være for redd å bruke store shadder og hele fisk.
-Kveita kan spise for å si det mildt.
Når er det best å fiske? Solskinn og fint vær
Tidspunktet rundt flo ofte det beste klokkeslettet etter kveita. Men i motseting til mye annet fiske er det ofte godt kveitefiske når det er sol og fint vær ute. Kveitefiske er på sitt beste om våren og sommeren, men også bra utover høsten. Hva er ikke bedre enn å være ute i fint vær og fiske etter havets dronning?
Når man så har fulgt med på YR og Storm i dagesvis (ukesvis), kjøpt fiskeutstyr for en halv formue, funnet fiskeplassen og valgt fiskemetode er det på tide å presentere og fiske korrekt.
-Det viktigste er å gi kveita godt med tid.
Merker du at den er på shadden, må du fristille snella, legge tommelen på spolen og la den gå med agnet. Alt mellom 10 og 20 sekund, noen vil kanskje si lengre. Deretter skal man gi et tilslag som virkelig merkes. Man skal ikke kose med kveitene får vi høre.
-Man må smelle til for for mann og mus og fedreland! Kveita er hardt i kjeften, den spiser jo krabbe, derfor gir du alt du klarer i tilslaget.
Når det gjelder fiskemetode med en shad bør man først finne bunn og legge seg en meter over bunnen. Deretter fisker man seg opp gjennom fiskelagene med rolige bevegelser. Kveita er veldig glad i at agnet er i bevegelse. En drifter derfor ofte rundt etter kveita og skaper mer bevegelse med stanga. Når en har fisket seg gjennom vannlaget, må man slippe rolig ned igjen.
Sol, fint vær og fast fisk
Photo: Explore the Arctic AS
Kontroll på lina og attraktanter
Ett annet tips vi har fått er at multicolour braid er veldig nyttig under kveitefiske. Man har da full kontroll på agnet og når kveita kjøres. Multicolour braid har forskjellig farge og forteller deg hvor mye snøre du har ute eller sveiver inn. Forskjellig farge per tiende meter er ofte foretrukket.
Prøv også å tilføre lukt og smak til shadden for en ekstra lokkende effekt etter kveita. Det anbefales da å tilføre dette på oversiden av shadden og på halen. Det kan også være lurt å marinere shadder i Gobble Sticky.
Kveita er ofte bortpå kveitejiggen med smånapp, og den følger ofte etter i lang tid før den tar. Det kan derfor være en god ide å tilføre en attraktant på fiskeredskapen. Vår testfisker kunne berette at
- For første gang på kveitefiske hadde jeg mer action på shadden enn på agnfisk når jeg brukte attraktant.
Da er det bare å ønske lykke til i jakten på kveita!
Fakta om Kveite
Kveite – Hippoglossus hippoglossus
Fisk i flyndrefamilien
Nærmeste slektning: Blåkveite
Populærnavn: Hellefisk, hellflyndre, storkveite, kveitebarn, altantisk kveite
Utbredelse: Kystnære farvann på begge sider av altanterhavet.
Minstemål: 84 cm (ca 7kg)
Maksmål: 200 cm
Gytefredning: Fra og med 20 desember til og med 31 mars er kveita fredet. Forbudet gjelder i hele Norge og med alle redskap.
Levetid: Kveita kan bli opptil 60 år
Hvor lenge skal en kveite henge? 2 til 3 døgn. Huska at dersom det ikke er helt lystett må du ha på fluenett.
Hva er den største registrerte kveita i norske farvann? Den største registrerte kveita i norske farvann veide 314,5 kilo og ble tatt i garn utenfor Sørøya i Vest Finnmark den 6. oktober 2007 av yrkesfiskeren Tom Richard Kristiansen.
Hva er den største kveita tatt på stang i norske farvann? Den største kveita fanget på stang i norske farvann ble tatt av tyskeren Reinhard Wuhrmann som fanget en kveite i september 2011 utenfor Senja på 243 kilo. Kveita var 251 cm lang, da stanga knakk måtte han ha hjelp til å berge kveita.
Andre fangster verdt å nevne er Bjørn Florø-Larsen sin kveite i Trondheimsfjorden i 2006. Den veide 161,65 kilo og målte 219 cm i lengde.
Den 31 oktober 2014 fanget Erik Traasdahl ei kveite på stang utenfor Kvaløya som veide 180 kilo og målte 230 cm.